top of page

מהו אבחון פסיכו-דידקטי?

 

אבחון פסיכודידקטי הינו אבחון כוללני המשלב את התחום הדידקטי לצד התחום הפסיכולוגי. האבחון כולל בחינה של היכולת השכלית של הילד, תוך התייחסות לממדים הנפשיים, הרגשיים והחברתיים, וכך מתקבלת לבסוף תמונה אינטגרטיבית של יכולותיו ועולמו הפנימי של הילד.

ההערכה הפסיכולוגית היא מקיפה ביותר וכוללת את נקודות החוזק והחולשה שלו , מצבו הרגשי, דימויו העצמי, יחסיו החברתיים וגורמים נוספים. את ההערכה מבצע פסיכולוג מומחה, ובעזרת הערכה זו ניתן לכוון ולהמליץ על דרך הטיפול המתאימה לילד, בהמשך דרכו במערכת החינוך. הפן הדידקטי באבחון בודק תחומים רבים ומגוונים בהם כתיבה בעברית ובאנגלית, קריאה בעברית ובאנגלית , הבנת הנקרא בעברית ובאנגלית ,הבנת הנשמע, מתמטיקה   והבעה. האבחון בודק את הסיבות להיווצרותם של הקשיים בתחומי הלמידה השונים. 

תהליך האבחון הוא תהליך מובנה מראש, המורכב מראיון אישי, עם הילד ועם ההורה, מבחני אינטליגנציה, מבחנים השלכתיים, משימות ציור, העתקה ומבחנים נוספים. מבחנים אלו מהווים את השלב הראשון באבחון. עם סיום שלב זה, מבצע הפסיכולוג תהליך הערכה, עיבוד וניתוח של תוצאות המבחנים. בסיום העיבוד והניתוח, כותב הפסיכולוג במשרדו דו”ח מסכם והמלצות. אחר כך נפגש הפסיכולוג עם הילד והוריו ומסביר את ההמלצות להמשך.

 

מתי יש צורך באבחון פסיכו-דידקטי?

 

  • כשמקור הקושי של הילד לא ברור, ועולה צורך בהבנה רחבה יותר של שורשי הקושי הלימודי שלו.

  • כשיש חשד שיש לילד קושי רגשי המשפיע על תפקודו בלימודים.

  • אם יש צורך בהתאמות בבחינות הבגרות מסוג 3, שכוללות בחינה מותאמת או בחינה בעל-פה.

  • לקראת וועדת שילוב בבי"ס, לשם קבלת תגבור בתוך מסגרת ביה"ס.

  • לקראת וועדות השמה, למציאת מסגרת לימודית מתאימה.

 

מהי מטרתו של אבחון פסיכו-דידקטי?

 

  • לבחון את קיומן של לקויות למידה.

  • לזהות את מקור הקושי של הילד: הפרעת קשב וריכוז,  קשיים ריגשיים, ליקוי שפתי, גורמים תפיסתיים, קשיי זיכרון וחשיבה, או גורמים נוספים.

 

עם סיום האבחון – מה הלאה?

 

האבחון כולל תוכנית לימודית-טיפולית ובה המלצות מפורטות להורים ולצוות החינוך בבית הספר. ההמלצות וההקלות מתייחסות להתנהלות הילד בלימוד בכיתה ולהתאמות לילד בשעת מבחנים.

 

 

האבחון מוכר ע"י משרד החינוך ומאושר לצורך קבלת הקלות בבחינות.  

 

 

כתבו אלינו דוא"ל, כדי להתייעץ ולקבל פרטים נוספים לגבי אבחון פסיכו-דידקטי.

.

bottom of page